Viengraudu kvieši (Triticum monococcum) ir viena no senākajām audzētajām kviešu šķirnēm, kas ir vērtīga ar savu augsto uzturvērtību – tā ir bagāta ar olbaltumvielām, neaizvietojamām aminoskābēm un antioksidantiem, piemēram, luteīnu, kas veicina acu veselību.
Tie satur mazāk lipekļa nekā mūsdienu kvieši, tāpēc dažiem cilvēkiem tie ir vieglāk sagremojami, taču tie nav piemēroti cilvēkiem ar celiakiju.
Augstais šķiedrvielu saturs atvieglo gremošanu un veicina zarnu veselību, bet tajā esošās minerālvielas, piemēram, magnijs, cinks un dzelzs, veicina vispārējo organisma labsajūtu.
Einkorn miltus bieži izmanto maizes, piemēram, maizes, pankūku, makaronu un kūku gatavošanā, jo tie piešķir riekstu garšu un mīkstu konsistenci.
Tomēr viengraudu kviešu milti var nebūt piemēroti cilvēkiem ar paaugstinātu jutību pret lipekli vai alerģijām, un, tāpat kā visi graudaugi, tie ir jālieto ar mēru, lai izvairītos no pārmērīga ogļhidrātu daudzuma uzņemšanas.
PIEZĪMES. Šeit sniegto informāciju nedrīkst interpretēt kā ieteikumu ārstēšanai vai citu veselības jautājumu risināšanai.
Mēs aicinām pieņemt personīgus lēmumus par veselību, pamatojoties uz savu personīgo pieredzi un ņemot vērā dažādus informācijas avotus.