Austeru sānause (Pleurotus ostreatus), ko bieži dēvē par austeru sēni, ir interesanta sēņu suga ar bagātu vēsturi, daudzveidīgām tradīcijām un dažādām veselībai labvēlīgām īpašībām.
Šai sēnei ir sena vēsture, kas sniedzas gadsimtiem ilgi. Tās izcelsme ir siltajos pasaules reģionos, tostarp Eiropā, Āzijā un Ziemeļamerikā, un tā ir cienīta gan kulinārijas, gan ārstniecisko īpašību dēļ. Vēsturiski tā ir bijusi īpaši nozīmīga Āzijas kultūrās, kur to kultivē un lieto jau gadsimtiem ilgi.
Papildu kulinārijas vajadzībām šo sēni tradicionālajās medicīnas sistēmās izmanto arī tās ārstniecisko īpašību dēļ. Tiek uzskatīts, ka tām piemīt dažādas labvēlīgas īpašības veselībai, tostarp imunitātes stiprināšana, gremošanas stimulēšana un pat pretiekaisuma un antioksidanta iedarbība.
Tajās ir maz kaloriju, bet daudz olbaltumvielu un šķiedrvielu.
Sēņu augļķermeņi aug blīvās kupenās ar čaumalas formas cepurīti uz gaišas krāsas kātiņa, parasti brūnas vai pelēkas krāsas.
Tā kā Pleurotus ostreatus ir ļoti populāra un visā pasaulē pazīstama kā ēdamā sēne, tā kļūst arvien pieprasītāka arī kā uztura bagātinātājs.
Tradicionāli Austeru sānause tiek augstu vērtēta tās kulinārijas daudzveidības un bagātīgās garšas dēļ. Austeru sānauses ir ne tikai garšīgas, bet arī ļoti uzturvielām bagātas. Tās bieži izmanto dažādās pasaules virtuvēs, tostarp ķīniešu, japāņu, korejiešu un Eiropas virtuvē. Āzijas virtuvē tās bieži tiek iekļautas sautējumos, zupās un nūdeļu ēdienos, savukārt Rietumu virtuvē tās bieži izmanto mērcēs, rīsu ēdienos un kā gaļas aizstājēju.
Uzmanību
Lai gan Austeru sānauses parasti ir nekaitīgas un lielākā daļa cilvēku tās labi panes, dažiem var rasties nevēlamas reakcijas.
Ir svarīgi būt piesardzīgiem, īpaši, ja zināt, ka esat alerģisks pret sēnēm.
Lietojot sēnes lielos daudzumos, var rasties kuņģa problēmas, piemēram, slikta dūša, vēdera pūšanās vai caureja.
Lietošana
Garša ir intensīva, ar zemes un nelielu umami piegaršu, ļoti daudzpusīga;
Pievienojot šo sēņu pulveri, bagātināsiet visdažādākos ēdienus.
Sēņu pulveri var pievienot zupām, dažādiem sautējumiem, mērcēm, rīsu un lēcas ēdieniem, pankūkām vai vienkārši izmantot kā garšvielu uz picas vai burgeriem.
Avoti:
www.sciencedirect.com
www.healingmaps.com
www.ultimate-mushroom.com
PIEZĪMES. Šeit sniegto informāciju nevajadzētu interpretēt kā ieteikumu par ārstēšanu vai citiem veselības jautājumiem.
Mēs aicinām pieņemt personīgus lēmumus par veselību, pamatojoties uz savām personīgajām zināšanām un ņemot vērā dažādus informācijas avotus.