Sumaks, ko iegūst no Rhus ģints ogām, ir garšviela, kas pazīstama ar skābu, citronam līdzīgu garšu un tumši sarkanu krāsu. Šī garšviela ir populāra Tuvo Austrumu virtuvē, tai ir bagātas tradīcijas un vairākas veselībai labvēlīgas īpašības, taču, tāpat kā jebkura cita sastāvdaļa, tā jālieto uzmanīgi.
Sumaks ir nozīmīga garšviela Tuvo Austrumu kulinārijas tradīcijās. To gadsimtiem ilgi izmanto kā ārstniecības augu.
Sumaks ir bagāts ar antioksidantiem, kas palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem organismā. Šī īpašība padara to potenciāli noderīgu iekaisumu mazināšanai un aizsardzībai pret hroniskām slimībām. Tiek uzskatīts, ka tas arī palīdz pazemināt cukura līmeni asinīs, padarot to par vērtīgu papildinājumu diabēta slimnieku uzturā.
Uzmanību
Lai gan lielākajai daļai cilvēku sumaks ir nekaitīgs, tiem, kam ir alerģija pret Anacardiaceae dzimtas augiem (piemēram, mango un anakardijas riekstiem), jābūt piesardzīgiem, jo arī viņiem var rasties alerģija pret sumaku.
Pārmērīga lietošana dažiem cilvēkiem var izraisīt kuņģa darbības traucējumus.
Lietošana
Sumaks ir daudzpusīgi izmantojams virtuvē.
Ar to var apkaisīt salātus un izmantot dažādu karsto ēdienu pagatavošanai. Sumu bieži pārkaisa uz rīsiem un izmanto dažādos garšvielu maisījumos, lai tiem piešķirtu skābu garšu.
Tā ir svarīga garšvielu maisījuma za’atar sastāvdaļa, un to izmanto arī kebabu, humusa un citu reģionālo ēdienu garšas uzlabošanai.
Skābās garšas dēļ tas var labi aizstāt citronu sulu vai etiķi mērcēs un marinādēs.
PIEZĪMES. Šeit sniegto informāciju nevajadzētu interpretēt kā ieteikumu ārstēšanai vai citiem veselības jautājumiem. Mēs aicinām jūs pieņemt personīgus lēmumus par veselību, pamatojoties uz savām personīgajām zināšanām un ņemot vērā dažādus informācijas avotus.