Pūķa auglis, pazīstams arī kā Pitaya, ir kaktusa (Hylocereus Costaricensis) auglis. Šā kaktusa izcelsme ir Amerikā, bet tagad to audzē dažādos tropu un subtropu reģionos visā pasaulē. Hylocereus kaktusa augļi ir lieli, ar īpatnēju izskatu, parasti spilgti rozā vai dzelteni, ar baltu vai sarkanu mīkstumu, kas satur mazas melnas sēkliņas.
Pūķa augļi tradicionāli tiek izmantoti dažādās kultūrās, jo īpaši Centrālamerikā un Dienvidamerikā, kā arī Dienvidaustrumāzijā. Tradicionāli šis auglis ir novērtēts ne tikai tā unikālās garšas un kā pārtikas avots, bet arī veselībai labvēlīgo īpašību dēļ. Pūķa augļus vietējie iedzīvotāji bieži lietoja uzturā, jo tie, pateicoties šķiedrvielu saturam, varēja veicināt gremošanu, kā arī tika cienīti to vitamīnu un minerālvielu dēļ, kas, domājams, stiprina imūnsistēmu.
Ieguvumi
Bagāts ar uzturvielām: pūķa augļu pulveris ir mazkaloriju, bet bagāts ar svarīgiem vitamīniem un minerālvielām, piemēram, magniju, dzelzi, C vitamīnu un E vitamīnu.
Bagāts ar antioksidantiem: tajā ir daudz antioksidantu, kas veicina sirds veselību un, iespējams, palīdz risināt vielmaiņas problēmas.
Imūnsistēmas atbalsts: pitaijas augļos esošais augstais vitamīnu saturs stiprina imunitāti un paātrina antioksidantu aktivitāti organismā.
Gremošanas veselība: pateicoties lielajam šķiedrvielu un oligosaharīdu saturam, pūķa augļi uzlabo gremošanu un veicina zarnu veselību.
Diabēta kontrole: Pitaija pulveris var palīdzēt stabilizēt cukura līmeni asinīs, kas labvēlīgi ietekmē diabēta kontroli.
Sirds veselība: “labais” holesterīns un neveselīgo piesātināto tauku trūkums var palīdzēt sirds veselībai.
Āda un mati: pitaijas augļos esošie antioksidanti labvēlīgi ietekmē ādu, var mazināt novecošanās pazīmes un uzlabot matu veselību.
Kaulu veselība: Pitaijas augļos esošais augstais kalcija saturs var uzlabot kaulu minerālvielu blīvumu.
Daži pētījumi liecina, ka pūķa augļiem var būt īpašības, kas palīdz cīnīties pret dažiem vēža veidiem, piemēram, krūts un prostatas vēzi.
Uzmanību
Pārmērīga lietošana var izraisīt nevēlamu iedarbību un alerģiskas reakcijas.
Liels pitaijas lietošanas daudzums var izraisīt asinsspiediena pazemināšanos.
Esiet uzmanīgi, ja lietojat medikamentus.
Lietošana
Augļi ir liofilizēti, lai saglabātu visas uzturvielas, aromātu un košās krāsas. Žāvētu produktu samaļ smalkā pulverī, padarot to par daudzpusīgu un ērtu piedevu kokteiļiem, sulām, jogurtiem un konditorejas izstrādājumiem. Tos var izmantot arī kā dabīgu pārtikas krāsvielu vai pārkaisīt desertus un graudaugu pārslas, lai piešķirtu tiem uzturvielas un eksotiku.
Parastā ieteicamā deva ir aptuveni 1 tējkarote (3-6 g) dienā.
Svarīgi sākt ar mazāku daudzumu un pakāpeniski palielināt, lai novērtētu organisma panesību. Ņemot vērā lielo šķiedrvielu saturu, nepieciešams uzņemt pietiekami daudz ūdens, lai atvieglotu gremošanu un izvairītos no zarnu diskomforta.
Avoti:
www.draxe.com
www.researchgate.net
www.ncbi.nlm.nih.gov
PIEZĪMES. Šeit sniegto informāciju nevajadzētu interpretēt kā ieteikumu par ārstēšanu vai citiem veselības jautājumiem. Mēs aicinām jūs pieņemt personīgus lēmumus par veselību, pamatojoties uz savām personīgajām zināšanām un ņemot vērā dažādus informācijas avotus.