Zirņu proteīna pulvera izolāts ir izgatavots no šķeltiem dzeltenajiem zirņiem (Pisum sativum) – pākšaugiem, kas pazīstami ar savu izcilo olbaltumvielu saturu. Šajā procesā no zirņiem tiek atdalītas olbaltumvielas, atstājot ogļhidrātus un šķiedrvielas, tādējādi iegūstot ļoti koncentrētu olbaltumvielu pulveri. Izolēšanas process parasti ietver tādus posmus kā zirņu tīrīšana, žāvēšana un malšana, kam seko cietes un šķiedrvielu atdalīšana, lai iegūtu tīru proteīna izolātu. Šāda rūpīga ražošana nodrošina, ka zirņu proteīna pulvera izolāts ir tīrs, nekaitīgs un uzturvielām bagāts augu proteīna avots, tāpēc tas ir ieteicama izvēle dažādām diētām un kulinārijas vajadzībām.
Patērētāji, kas meklē bioloģiskus produktus, var paļauties, ka bioloģiskais zirņu proteīna pulverveida izolāts ir ražots saskaņā ar bioloģiskās lauksaimniecības principiem, uzsverot ilgtspēju, atbildību par vidi un sintētisko ķīmisko vielu neizmantošanu. Šī procesa rezultātā tiek iegūts augstas kvalitātes bioloģisks produkts.
Zirņu proteīna pulvera izolāta priekšrocības
– Olbaltumvielu avots. Bieži vien zirņu proteīna pulvera izolāta proteīna saturs pārsniedz 90 % no svara. Tas padara to par lielisku izvēli tiem, kas vēlas palielināt olbaltumvielu uzņemšanu, īpaši vegāniem, veģetāriešiem un sportistiem.
– Aminoskābes. Lai gan lielākajai daļai augu olbaltumvielu avotu trūkst noteiktu neaizvietojamo aminoskābju, zirņu proteīns ir unikāls ar to, ka tajā ir sabalansēts aminoskābju profils, tostarp sazarotas aminoskābes (BCAA), leicīns, izoleicīns un valīns. Tās ir ļoti svarīgas muskuļu atjaunošanai un augšanai.
– Gremošanas procesā. Zirņu olbaltumvielas parasti ir viegli sagremojamas, un, salīdzinot ar dažiem citiem augu izcelsmes olbaltumvielu avotiem, piemēram, soju vai pupiņām, tās mazāk izraisa kuņģa un zarnu diskomfortu.
– Svara kontrole. Liels olbaltumvielu daudzums var palīdzēt sajust sāja sajūtu un, iespējams, samazinās kopējo uzņemto kaloriju daudzumu.
– Sirds veselība. Zirņu olbaltumvielas ir saistītas ar potenciāli labvēlīgu ietekmi uz sirds un asinsvadu sistēmu, tostarp spēju pazemināt asinsspiedienu un holesterīna līmeni.
Uzmanību!
Dažiem cilvēkiem zirņu proteīna lietošana var izraisīt īslaicīgu gāzu veidošanos un vēdera uzpūšanos. Pakāpeniski palielinot devu, šīs blakusparādības var mazināties.
Lai gan reti, dažiem cilvēkiem var būt alerģija pret zirņiem, un, lietojot zirņu proteīnu, var rasties alerģiskas reakcijas. Esiet piesardzīgi.
Ja jūtat gremošanas diskomfortu, samaziniet uzņemto olbaltumvielu daudzumu vai izmēģiniet citu olbaltumvielu avotu.
Zirņu proteīna pulvera izolāta lietošana
-Smūtijos. Iemaisiet zirņu proteīna pulveri savā smūtijā, un jūs ātri iegūsiet olbaltumvielas.
-Cepumos. Lai palielinātu olbaltumvielu saturu maizes izstrādājumos, piemēram, pankūkās, smalkmaizītēs un cepumos, aizstājiet daļu miltu receptēs ar zirņu proteīna pulvera izolātu.
– Pievienojiet zupām, sautējumiem vai mērcēm, lai palielinātu olbaltumvielu saturu ēdienos.
-Enerģijas batoniņi. Izgatavojiet pašmāju proteīna batoniņus, izmantojot zirņu proteīna pulvera izolātu, riekstus un žāvētus augļus.
-Salātu mērces. Pagatavojiet salātu mērces ar zirņu proteīna pulvera izolātu, lai iegūtu krēmīgu konsistenci un pievienotu olbaltumvielas.
Avoti
https://www.researchgate.net
https://www.healthline.com
PIEZĪMES. Šeit sniegto informāciju nevajadzētu interpretēt kā ieteikumu ārstēšanai vai citu veselības jautājumu risināšanai. Mēs aicinām jūs pieņemt personīgus lēmumus par veselību, pamatojoties uz savām personīgajām zināšanām un dažādu informācijas avotu apsvērumiem.