Bolīvijas balanda (Chenopodium quinoa) ir izturīgs augs, kura dzimtene ir Dienvidamerikas Andu augstienes, piemēram, Peru, Bolīvija un Ekvadora. Inki to dēvēja par “mātes graudu”, un kvinoju kultivē jau vairāk nekā 5000 gadu. Mūsdienās to visā pasaulē uzskata par “superēdienu”.
Bolīvijas balandas tradicionālā izmantošana
Bolīvijas balanda ir bijis svarīgs pārtikas avots, kas kalnos dzīvojošajiem cilvēkiem nodrošināja svarīgas uzturvielas un enerģiju. Tā kā tajā ir daudz olbaltumvielu un tā ir viegli pielāgojama, to bieži vien uzskatīja par labāku par citiem graudaugiem.
Bolīvijas balandai bija garīga nozīme, un pamatiedzīvotāji to izmantoja dažādās reliģiskās ceremonijās.
Bolīvijas balandu dažkārt izmantoja tradicionālajā medicīnā, lai ārstētu tādas saslimšanas kā kuņģa darbības traucējumi un ādas slimības.
Bolīvijas balanda pēdējā laikā ir kļuvusi populāra visā pasaulē, un tās milti nav izņēmums.
Šie milti ir alternatīva bez lipekļa, un tie dabiski nesatur lipekli, tāpēc ir droša izvēle cilvēkiem ar celiakiju vai jutību pret lipekli.
Tiek uzskatīts, ka kvinojas milti ir vieglāk sagremojami nekā daži citi bezglutēna milti, tāpēc tie ir lieliska izvēle cilvēkiem ar jutīgu gremošanas sistēmu.
Uzturvielas
1. Olbaltumvielas – pilnvērtīgs olbaltumvielu avots, kas nozīmē, ka tās satur visas deviņas neaizvietojamās aminoskābes. Bolīvijas balanda ir īpaši bagāta ar lizīnu – aminoskābi, kuras daudzums citos augu izcelsmes pārtikas produktos bieži vien ir ierobežots.
2. Diētiskās šķiedrvielas – labs šķiedrvielu avots, kas veicina gremošanu un palīdz regulēt cukura līmeni asinīs.
3. Magnijs – šī minerālviela ir būtiska daudzām organisma funkcijām, tostarp muskuļu un nervu darbībai, cukura līmeņa regulēšanai asinīs un kaulu veselībai.
4. Mangāns – tam ir svarīga nozīme kaulu veidošanās, asins recēšanas un vielmaiņas procesos.
5. Fosfors – ir ļoti svarīgs veselīgu kaulu un zobu veidošanai un uzturēšanai, kā arī enerģijas ražošanai.
6. Dzelzs – satur dzelzi, kas uzsūcas sliktāk nekā dzelzs no dzīvnieku izcelsmes avotiem, bet joprojām ir svarīga minerālviela skābekļa pārnēsāšanai asinīs.
7. Folāts (B9 vitamīns) – ir svarīgs DNS sintēzei, sarkano asinsķermenīšu veidošanai un pareizai augļa attīstībai grūtniecības laikā.
8. Riboflavīns (B2 vitamīns) – piedalās enerģijas vielmaiņā un palīdz uzturēt veselu ādu, acis un nervu darbību.
9. B6 vitamīns – svarīgs smadzeņu attīstībai un darbībai, kā arī neiromediatoru un sarkano asinsķermenīšu ražošanai.
10. E vitamīns – šis antioksidants palīdz aizsargāt šūnas no brīvo radikāļu bojājumiem un atbalsta imūnsistēmas darbību.
11. Tiamīns (B1 vitamīns): tiamīns ir svarīgs pārtikas pārvēršanai enerģijā un pareizas nervu darbības uzturēšanai.
12. B3 vitamīns (niacīns): tam ir svarīga loma DNS atjaunošanā un šūnu vielmaiņā.
13. Cinks – piedalās imūnsistēmas darbībā, brūču dziedēšanā.
14. Varš – svarīgs veseliem kauliem un nerviem, kā arī kolagēna un sarkano asinsķermenīšu veidošanai.
15. Kālijs – palīdz regulēt asinsspiedienu, šķidruma līdzsvaru un muskuļu un nervu darbību.
16. Selēns – darbojas kā antioksidants, palīdzot aizsargāt šūnas no oksidatīviem bojājumiem.
Uzmanību
Saponīni – Bolīvijas balandas sēklas dabiski satur rūgtas garšas saponīnus, kurus var noņemt, mazgājot pirms vārīšanas.
Oksalāti – Bolīvijas balanda satur oksalātus, kas, lietojot bieži, īpaši jutīgiem cilvēkiem var veicināt nierakmeņu veidošanos.
Lietošana
Cepšana – cepšanas receptēs kviešu miltus aizstāt ar Bolīvijas balzama miltiem. Tie nesatur lipekli, piešķir riekstu garšu un palielina maizes izstrādājumu uzturvērtību. Izmantojiet kvinojas miltus picas mīklas, maizes, pankūku vai makaronu pagatavošanai.
Biezinātājs – kvinojas miltus var izmantot kā biezinātāju bezglutēna zupām un mērcēm.
Bez lipekļa – lai iegūtu vairāk uzturvielu, pievienojiet karoti Bolīvijas balandas miltu savam kokteilim.
Zīdaiņu pārtika – Bolīvijas balandas miltus var izmantot mājās gatavotā bērnu pārtikā, lai sniegtu zīdaiņiem vairāk uzturvielu.
Avoti:
www.healthline.com
www.medicalnewstoday.com
PIEZĪMES. Šeit sniegto informāciju nevajadzētu interpretēt kā ieteikumu par ārstēšanu vai citiem veselības jautājumiem. Mēs aicinām jūs pieņemt personīgus lēmumus par veselību, pamatojoties uz savām personīgajām zināšanām un dažādu informācijas avotu apsvērumiem.