Bioloģiskas Criollo kakao pupiņas ir ovālas, tumši brūnas sēklas, citādi pazīstamas kā šokolādes rieksti, kas aug uz šokolādes koka vai kakao koka Theobroma cacao.
Kakao cietās vielas iegūst no kakao pupiņām, kas sastāv no beztauku komponentiem un kakao sviesta.
Šīs pupiņas, kuru izcelsme ir Amazones lietus meži, ir galvenā sastāvdaļa šokolādes ražošanā un atrod savu vietu dažādos gardumos, tostarp tradicionālajā meksikāņu dzērienā tejate. Tomēr to vērtība neaprobežojas tikai ar saldummīļu iepriecināšanu. Šī necilā pupiņa piedāvā daudzas priekšrocības un plašu lietojumu klāstu, kas ietver ne tikai kulinārijas, bet arī medicīniskus un pat ceremonijas mērķus.
Ceremoniālais pielietojums — dažās kultūrās kakao ir izmantots reliģiskās ceremonijās un rituālos, kā arī tradicionālās dziedināšanas praksēs. Kakao koks tika uzskatīts par svētu augu.
Criollo kakao pupiņas ir reta kakao grupa. Tās veido tikai 1% no pasaules kakao pupiņām. To dzimtene ir Venecuēla un Kolumbija, bet mūsdienās tās aug arī Meksikā, Peru, Madagaskarā, Šrilankā un Karību jūras reģionā. Maiji Criollo kakao uzskatīja par dievu ēdienu. No šīs šķirnes ir grūti iegūt labu ražu, jo koki ir ļoti jutīgi pret nelabvēlīgiem ārējiem faktoriem.
Kakao pupiņas ir bagātas ar antioksidantiem, īpaši flavonoīdiem. Šie savienojumi palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem organismā, samazinot oksidatīvo stresu un hronisku slimību, piemēram, sirds slimību un vēža, risku. Ir pierādīts, ka kakao flavonoīdi aizsargā pret neirodeģeneratīvām slimībām, piemēram, Alcheimera slimību. Arī kakao flavanoli var uzlabot asinsriti, pazemināt asinsspiedienu un pat samazināt insulta risku.
Kakao satur serotonīna prekursorus un feniletilamīnu, kam var būt garastāvokļa paaugstināšana. Tas bieži ir saistīts ar mīlestības, laimes un relaksācijas sajūtu.
Regulāra kakao lietošana uzlabo sirds un asinsvadu sistēmas stāvokli.
Kakao ir labs galveno minerālvielu, piemēram, magnija, dzelzs un kālija, avots. Magnijam ir īpaši svarīga loma muskuļu un nervu darbībā, kaulu veselībā un enerģijas uzturēšanā.
Tas var šķist dīvaini, bet kakao var būt noderīgs sabiedrotais svara kontrolē. Tas satur salīdzinoši zemu cukura saturu un var palīdzēt apmierināt šokolādes tieksmi bez papildu kalorijām.
Uzmanību
Kakao pupiņas dabiski satur kofeīnu, kas var izraisīt trauksmi un bezmiegu, ja to lieto pārmērīgi.
Dažiem cilvēkiem var rasties gremošanas traucējumi, piemēram, vēdera uzpūšanās vai caureja, patērējot lielu daudzumu kakao tā augstā šķiedrvielu satura dēļ.
Dažreiz cilvēkiem var būt alerģija no kakao, un var rasties tādi simptomi kā izsitumi uz ādas vai nieze.
Kakao pupiņu izmantošana
Ir zināms, ka kakao pupiņas izmanto šokolādes ražošanā. Pupiņas tiek novāktas, fermentētas, žāvētas, grauzdētas un samaltas, lai iegūtu kakao masu, kakao sviestu un kakao pulveri, kas ir šokolādes izstrādājumu pamatelementi.
Kakao pupiņas ir kraukšķīgas un vienlaikus mīkstas, tāpēc tās var vienkārši sakošļāt. Tos var arī sasmalcināt vai samalt, lai iegūtu pulveri, ko var izmantot ēdiena gatavošanā. Grauzdētas kakao pupiņas ir mazāk rūgtas.
No kakao pupiņām var pagatavot kakao pulveri, no kura gatavo karstu kakao un dažādus dzērienus ar šokolādes garšu.
Cepšanas laikā varat izmantot ne tikai kakao našķi, bet arī kakao pulveri, lai cepumiem vai kūkām piešķirtu bagātīgu šokolādes garšu.
Avoti
https://www.onegreenplanet.org
https://www.webmd.com
PIEZĪME. Šeit sniegto informāciju nevajadzētu interpretēt kā ieteikumu ārstēšanai vai cita veida veselības problēmām. Aicinām pieņemt lēmumus par personīgo veselību, izvērtējot dažādus informācijas avotus.