Šitake sēņu (Lentinula edodes) izcelsme ir Austrumāzijā, kur tās kultivē un izmanto ārstniecībā jau vairāk nekā tūkstoš gadu. Tradicionāli šitake sēnes tiek augstu vērtētas gan kulinārijas, gan veselību veicinošo īpašību dēļ, tās bieži izmanto tradicionālajā ķīniešu medicīnā (TĶM), lai veicinātu veselību un ilgmūžību, stiprinātu imūnsistēmu un uzlabotu asinsriti.
Ir veikti daudzi pētījumi, kuros apgalvots, ka šitake sēnes ir bagātas ar veselībai svarīgiem vitamīniem un minerālvielām.
Protams, neviens nevar iedomāties slaveno miso zupu bez šitake sēnēm. No vienas puses, sēņu tekstūra ir poraina, tāpēc tās uzsūc daudz ūdens, bet, pievienojot tās zupas beigās, zupa iegūst papildu garšu. Ja vēlaties dārzeņu buljonam piešķirt līdzīgu bagātību, pievienojiet šitake sēņu pulveri!
Ko darīt ar šo sēņu pulveri?
Izmantojiet kā garšvielu, vienkārši sajauciet kopā ar sāli un pipariem. Šis trio lieliski sader kopā, jo šitake sēņu pulveris ir vienkārši tūlītēja umami garšas deva!
Pievienojiet tējkaroti vai divas tofu olu kultenim, vārītām nūdelēm, zupām, un uzgaidiet – garša būs pavisam cita – bagātīga un spilgta. To var lietot arī vienkārši uzturvielu dēļ, kopā ar ūdeni, tēju, sulu, augu pienu vai jogurtu.
Lietošana
Ieteicamās devas ir no 1 līdz 3 gramiem dienā.
Pieaugušajiem jālieto vienu līdz trīs reizes dienā ar ēdienu vai bez tā, uzdzerot glāzi ūdens.
Avoti:
https://www.sciencedirect.com
https://www.webmd.com
PIEZĪMES. Šeit sniegto informāciju nevar uzskatīt par ieteikumu ārstēšanai vai citiem veselības jautājumiem.
Mēs aicinām jūs pieņemt personīgus lēmumus par veselību, pamatojoties uz savām personīgajām zināšanām un dažādu informācijas avotu apsvērumiem.