Bioloģiskās Bolīvijas balandas (kvinojas) pārslas ir piemērotas dažādu ēdienu pagatavošanai un pievienošanai brokastu pārslām. Satur daudz šķiedrvielu. Olbaltumvielu avots. Nesatur glutēnu. Piemērots vegāniem.
Karstās putras var pagatavot, piemēram, ar garšvielām vai dārzeņiem; saldās putras var pagatavot ar pienu (kokosriekstu, sojas, mandeļu pienu), riekstiem vai augļiem.
Pagatavošana: aplej ar verdošu ūdeni, atstāj uz 5 minūtēm. Pirms tam var apcept uz pannas.
Bolīvijas balandas (kvinojas) lielākā priekšrocība ir tās uzturvērtība. Zemāk ir norādīta 1 tases (185 g) vārītas kvinojas uzturvērtība:
Olbaltumvielas: 8 g
Šķiedrvielas: 5,2 g
Mangāns: 1,2 mg
Kalcijs: 31,5 mg = 3,5 % no RDA
Dzelzs: 2,8 mg = 21% no RDA
Magnijs: 118 mg = 39 % no RDA
Fosfors: 281 mg = 40 % no RDA
Varš: 0,4 mg = 40 % RDA
Cinks: 2 mg = 20% RPN
Kālijs: 318 mg = 10% no RDA
Tiamīns (B1 vitamīns): 0,2 mg = 18% RDA
Riboflavīns (B2 vitamīns): 0,2 mg = 15% RDA
B6 vitamīns: 0,2 mg = 15% RDA
Folijskābe (B9 vitamīns): 77,7 μg = 39 % PDD
Kalorijas: 222 kcal
Tauki: 3,6 g
Bolīvijas balanda satur molekulas, ko sauc par flavonoīdiem. Flavonoīdi ir augu antioksidanti ar ievērojamu labvēlīgu ietekmi uz veselību. Īpaši detalizēti analizēti divi flavonoīdi: kvercetīns un kaempferols. Šīm svarīgajām molekulām piemīt pretiekaisuma, pretvīrusu, pretvēža un antidepresantu īpašības. Interesanti, ka šie antioksidanti bolīvijas balzamā ir atrodami ārkārtīgi lielā, ļoti koncentrētā daudzumā. Kvercetīna saturs bolīvijas balzamā ir pat lielāks nekā tipiskā kvercetīna avotā – dzērvenēs vai brūklenēs.
Salīdzinot bolīvijas balandu ar mūsu ierastajiem graudaugiem (kviešiem, rudziem, rīsiem), tā pēc olbaltumvielu satura ir daudz pārāka par šīm graudaugu alternatīvām.
Receptes
Kvinojas salāti: vārītu, atdzesētu kvinoju sajauc ar vārītām vai konservētām pupiņām, ķirbju sēklām, sīpolu lapām un koriandru. Apkaisiet salātus ar savām iecienītākajām garšvielām un garšaugiem.
Brokastu biezputra: vārītu kvinoju pievieno riekstiem un žāvētiem augļiem.
Zupas ar kvinoju: izmantojiet kvinojuu savās iecienītākajās dārzeņu vai putraimu zupās. Aizstājiet ar to parastos rīsus vai pērļu miežus.