Sējas melnsēklīte – nelielas, bet noderīgas Nigella sativa auga sēklas – ir ar bagātu vēsturi un aizvien pieaugošu zinātnisko interesi. Melnais ķimenes ir ziedošs augs, kas aug Dienvidāzijas un Dienvidrietumu Āzijas reģionos. Lai gan tautā to pazīst kā melno ķimeni, to nevajadzētu jaukt ar “Kala Jeera” – ķimeni, kas pieder pie Biniu bulbocastanum dzimtas. Šīs nepretenciozās sēklas, ko bieži dēvē par melnajām ķimenēm vai melnajām sēklām, var lepoties ar daudzām veselībai labvēlīgām īpašībām.
Ķimeņu sēklās ir daudz antioksidantu, īpaši timohinona, kas var palīdzēt stiprināt imūnsistēmu, cīnīties pret oksidatīvo stresu un uzlabot vispārējo labsajūtu.
Ķimenes tradicionāli izmanto, lai mazinātu elpošanas traucējumus, piemēram, klepu un astmu. Iespējams, ka šo iedarbību veicina pretiekaisuma īpašības.
Sējas melnsēklītes sēklas veicina gremošanu, veicinot veselīgu zarnu darbību un mazinot gremošanas diskomfortu, tostarp vēdera pūšanos un gāzu veidošanos.
Daži pētījumi liecina, ka sējas melnsēklīte var labvēlīgi ietekmēt sirds veselību, palīdzot regulēt asinsspiedienu un holesterīna līmeni.
Sējas melnsēklīšu eļļu var lietot arī lokāli ādas veselībai, tostarp tādām ādas slimībām kā ekzēma un pinnes. Tiek uzskatīts, ka tā veicina arī matu augšanu.
Uzmanību
Lai gan ķimenes parasti ir droši lietot uzturā, daži cilvēki var būt jutīgi pret ķimeņu sēklām vai eļļu. Ja lietojat pirmo reizi, ieteicams sākt ar nelielu daudzumu.
Ja Jums ir nopietni veselības traucējumi, esiet piesardzīgi, lietojot ķimeņu sēklas vai ķimeņu eļļu kā uztura bagātinātāju vai zāles.
Nav ieteicams lietot grūtniecēm un sievietēm, kas baro bērnu ar krūti.
Lietošana
Sējas melnsēklīte ir populāra garšviela Tuvo Austrumu un Indijas virtuvē, ko bieži izmanto tādos ēdienos kā karijs, sautējumi, maize un marinādes.
Sējas melnsēklītes pulveri var izmantot kafijas vai tējas aromatizēšanai.
Avoti:
https://www.healthline.com
https://www.webmd.com
PIEZĪMES. Šeit sniegto informāciju nevajadzētu interpretēt kā ieteikumu par ārstēšanu vai citiem veselības jautājumiem. Mēs aicinām jūs pieņemt personīgus lēmumus par veselību, pamatojoties uz savām personīgajām zināšanām un dažādu informācijas avotu apsvērumiem.