Japānas ceremoniālā Matcha – košs zaļās tējas pulveris, kas jau gadsimtiem ilgi ir neatņemama japāņu kultūras sastāvdaļa. Tās pirmsākumi meklējami 12. gadsimtā, kad dzenbudistu mūki pirmo reizi iepazīstināja ar matcha audzēšanas un pagatavošanas mākslu. Laika gaitā izsmalcinātā tējas ceremonija ir attīstījusies un kļuvusi par dziļu harmonijas, cieņas un apzinātības simbolu japāņu tradīcijās.
Japānas bioloģiskā ceremoniālā matcha ir augstākās kvalitātes zaļās tējas pulveris, kas jau gandrīz tūkstošgadi tiek izmantots japāņu tradicionālajā tējas ceremonijā.
Ceremoniālā matcha tiek gatavota no tējas lapiņām, kas audzētas ēnā, izvairoties no tiešiem saules stariem, lai veicinātu augstāka hlorofila līmeņa veidošanos un iegūtu bagātīgāku zaļo krāsu. Pēc novākšanas lapas rūpīgi tvaicē, žāvē un samaļ, iegūstot smalku, samtainu pulveri, ko sauc par matcha. Tieši šī ceremoniālās matchas šķirne atbilst ES bioloģiskajiem standartiem.
Ceremoniālā matchai ir ļoti patīkama, aromātiska un maiga garša. Tāpēc to var lietot gan kā tīru tēju, gan kā enerģizējošu dzērienu, gan kā galveno tējas ceremonijas dzērienu.
Matcha ir bagāta ar antioksidantiem, un tā satur arī kofeīnu, taču tas ir pilnīgi atšķirīgs no kafijā esošā kofeīna.
Japānas ceremoniālās Matchas ieguvumi veselībai
Antioksidanti. Matcha ir slavena ar savu augsto antioksidantu koncentrāciju, īpaši katehīniem, piemēram, EGCG (epigallokatehīna gallāts). Šie spēcīgie antioksidanti cīnās ar oksidatīvo stresu, aizsargā šūnas no bojājumiem un atbalsta vispārējo veselību.
Koncentrēšanās un miers. Matcha satur unikālo aminoskābi L-teanīnu, kas veicina atslābinātu modrības stāvokli. Tas nodrošina līdzsvarotu, ilgstošu enerģijas palielinājumu bez nervozitātes, kas bieži ir saistīta ar kafiju.
Metabolisma stimulēšana. Kofeīna un katehīnu kombinācija matchā var atbalstīt veselīgu vielmaiņu un palīdzēt kontrolēt svaru.
Detoksikācija. Hlorofils palīdz attīrīt organismu no toksīniem un atbalsta veselīgu aknu darbību.
Imūnsistēma. Matcha ir bagāta ar uzturvielām, tostarp vitamīniem (A, C, E), minerālvielām (kāliju, dzelzi) un aminoskābēm, kas stiprina imūnsistēmu un palielina izturību pret infekcijām.
Mutes veselība. Matcha dabiskās antibakteriālās īpašības var palīdzēt cīnīties ar mutes dobuma baktērijām, veicinot veselīgākus zobus un smaganas.
Ņemiet vērā
Lai gan matcha parasti ir droša, lietojot mērenā daudzumā, matcha satur kofeīnu, kas dažiem cilvēkiem var izraisīt jutīgumu.
Matcha satur (-)-epigalokatehīna-3-gallātu. Dienas porcijā vajadzētu būt mazāk nekā 800 mg (-)-epigalokatehīna-3-gallāta (2 g porcijā – 41 mg).
Pārmērīga lietošana var izraisīt aizkaitināmību, miega vai gremošanas traucējumus.
Grūtniecēm vai sievietēm, kas baro bērnu ar krūti, un personām ar jutību pret kofeīnu vajadzētu būt piesardzīgām, pirms iekļaut matcha savā uzturā.
Ceremoniālās Matchas izmantošana un sagatavošana
Japāņu ceremoniālo matču tradicionāli pagatavo, izmantojot bambusa putotāju un bļodu par godu tradicionālajai tējas ceremonijai.
Pagatavošana: izsijāt 0,5-1 tējkaroti. Pievienojiet apmēram 100 ml karsta ūdens (apmēram 80 °C) un zigzaga kustībām saputojiet, līdz izveidojas smaragda krāsas putas. Ja vēlaties, lai matcha būtu mazāk spēcīga, pēc garšas pievienojiet vairāk ūdens vai augu piena. Lai iegūtu vislabākos rezultātus, pirms lietošanas putu slotiņu iemērciet karstā ūdenī.
Matcha kļūst arvien populārāka kā kulinārijas sastāvdaļa. To izmanto kokteiļos, latte dzērienos, desertos un sāļajos ēdienos, kur tā var izcelties ar savu unikālo garšu un košo krāsu.
Japāņu ceremoniālā matcha ir senās gudrības un mūsdienu labklājības simbols. Papildus savai kultūras nozīmei šis smaragda eliksīrs piedāvā ne tikai lieliskus ieguvumus veselībai un patīkamas sajūtas. Neatkarīgi no tā, vai jūs piedalāties tradicionālā tējas ceremonijā vai izmantojat Matcha kulinārijas atklājumos, šī dinamiskā zaļā pulvera iekļaušana jūsu ikdienas dzīvē sola ievērojamu sajūtu ceļojumu ķermenim, prātam un garam.
Lai labi garšo!
Avoti:
https://matcha.com
https://ujido.com
PIEZĪME. Šeit sniegto informāciju nevajadzētu interpretēt kā ieteikumu ārstēšanai vai cita veida veselības problēmām. Aicinām pieņemt lēmumus par personīgo veselību, izvērtējot dažādus informācijas avotus.