Amaranta sēklām ir bagāta tradicionālās izmantošanas vēsture dažādās kultūrās. Azteki un inki tās izmantoja reliģiskajos rituālos un ceremonijās, kā arī tradicionālajā medicīnā to dziedniecisko īpašību dēļ. To košos ziedus izmantoja krāsvielām, un to nozīme kultūrā bieži bija saistīta ar tādām tēmām kā nemirstība un izturība. Šīs sēklas tiek vērtētas dažos tradicionālajos ēdienos un kultūras tradīcijās, bet to kā uzturvielām bagātas un daudzpusīgas sastāvdaļas atzīšana pasaulē ir veicinājusi to iekļaušanu mūsdienu kulinārijas tendencēs.
Amaranta sēklas ir mazas, bet ļoti barojošas. Tajās ir daudz olbaltumvielu, šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu.
Ieguvumi
Bagātīgas ar uzturvielām: labākais dzelzs, magnija, kalcija un fosfora avots. Satur arī B grupas vitamīnus, īpaši folātus, kas ir svarīgi šūnu veselībai.
Augstas kvalitātes olbaltumvielas: amarants ir viens no retajiem augu avotiem, kas nodrošina visu organismam nepieciešamo neaizvietojamo aminoskābju spektru. Tā ir lieliska izvēle veģetāriešiem un vegāniem.
Gremošanas veselība: diētiskā šķiedrviela, kas ir amaranta sēklās, veicina gremošanas veselību, veicinot regulāru zarnu kustīgumu un novēršot aizcietējumus.
Antioksidantu īpašības: amaranta sēklas satur antioksidantus, piemēram, C vitamīnu un E vitamīnu, kas palīdz aizsargāt organismu pret kaitīgajiem brīvajiem radikāļiem un oksidatīvo stresu.
Uzmanību
Oksalātu saturs: amaranta sēklas satur oksalātus, kas var veicināt nierakmeņu veidošanos cilvēkiem, kuriem ir bijuši nierakmeņi. Cilvēkiem ar noslieci uz nierakmeņu veidošanos amaranta sēklas jālieto ar mēru un jādzer pietiekami daudz ūdens, lai samazinātu risku.
Dažiem cilvēkiem var būt alerģija pret amarantu.
Lietošana
Amaranta sēklas var gatavot tāpat kā rīsus vai Bolīvijas balandu (kvinoju). Tās vienkārši jānomazgā, jāsajauc ar ūdeni vai buljonu un jāvāra, līdz tās kļūst mīkstas. Tās var izmantot kā pamatu salātiem, sautētiem ēdieniem vai pasniegt kā piedevu.
Sēklas noskalojiet tekošā ūdenī. Pārlej ar ūdeni un vāra uz lēnas uguns apmēram 35 minūtes, pēc tam atstāj nostāvēties apmēram 15 minūtes.