Saulespuķes ir īsta barības vielu krātuve. Tās ir bagātas ar būtiskām uzturvielām, tostarp E un B grupas vitamīniem, magniju, fosforu un selēnu. E vitamīnam un spēcīgiem antioksidantiem ir svarīga nozīme šūnu aizsardzībā pret oksidatīviem bojājumiem, savukārt B grupas vitamīni palīdz enerģijas vielmaiņā. Šīs sēklas ir arī lielisks nepiesātināto tauku, īpaši linolskābes, avots, kas labvēlīgi ietekmē sirds veselību. To uzturvielu sastāvs palīdz mazināt iekaisumu, atbalsta sirds veselību, potenciāli pazeminot holesterīna līmeni un asinsspiedienu, kā arī palīdz regulēt cukura līmeni asinīs, tāpēc tās ir piemērots našķis diabēta slimniekiem. Turklāt augsts šķiedrvielu saturs veicina gremošanas veselību, un selēna klātbūtne stiprina imūnsistēmu.
Saulespuķu sēklas iekļaut uzturā ir vienkārši. Tās var baudīt kā uzturvielām bagātu uzkodu, tās var grauzdēt un garšvielām bagātināt pēc garšas. Sēklas piešķir patīkamu kraukšķīgumu un uzturvērtību salātiem, maizes izstrādājumiem, piemēram, maizei un smalkmaizītēm, un tās var piejaukt granolai vai muslim. Tās ir arī lielisks papildinājums jogurtam, auzu pārslām vai putrai.
Kā alternatīvu riekstu sviestam saulespuķu sēklas var samalt blenderī un iegūt gludu, viegli uzziežamu smēriņu.
Tās var izmantot dārzeņu ēdienos, sautējumos un sacepumos.
Maltas saulespuķu sēklas var izmantot kā daļēju miltu alternatīvu dažādās receptēs.
Saulespuķu sēklas ir svarīgi lietot ar mēru, jo tajās ir daudz kaloriju, jo īpaši tiem, kuri rūpējas par savu svaru.
PIEZĪMES. Šeit sniegto informāciju nevajadzētu interpretēt kā ieteikumu ārstēšanai vai citu veselības jautājumu risināšanai.
Aicinām pieņemt personīgus lēmumus par veselību, pamatojoties uz savu personīgo pieredzi un ņemot vērā dažādus informācijas avotus.