Bioloģiskie Bertholletia (Brazīlijas) rieksti, kas audzēti Brazīlijas riekstu kokā Bertholletia excelsa, kas plaukst Dienvidamerikas leknajos lietus mežos, ir savaldzinājuši daudzus. Ar savu īpatnējo garšu, iespaidīgo uzturvielu profilu un potenciālajiem ieguvumiem veselībai, šie rieksti ir ieguvuši pienācīgu vietu virtuvēs un veselīgas diētas visā pasaulē.
Iespējams, ka visspilgtākā Brazīlijas riekstu priekšrocība ir to ārkārtīgi augstais selēna saturs. Selēns ir būtisks mikroelements, kas nepieciešams dažādām ķermeņa funkcijām, tostarp antioksidantu aizsardzībai, vairogdziedzera hormonu metabolismam un imūnsistēmas atbalstam. Selēns ir galvenā vairogdziedzera hormonu metabolismā iesaistīto enzīmu sastāvdaļa. Atbilstoša selēna uzņemšana var palīdzēt uzturēt pareizu vairogdziedzera darbību, kas savukārt regulē vielmaiņu, enerģijas ražošanu un vispārējo labsajūtu. Tikai viens Brazīlijas rieksts var nodrošināt jūsu ieteicamo selēna dienas devu, padarot tos par lielisku dabisko šīs svarīgās uzturvielas avotu.
Papildus selēnam Brazīlijas rieksti ir arī bagāti ar antioksidantiem, piemēram, E vitamīnu un fenola savienojumiem. Antioksidanti palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem organismā, var samazināt hronisku slimību risku un atbalstīt veselīgu novecošanos.
Brazīlijas rieksti satur sirdij veselīgos mononepiesātinātos taukus, kas ir saistīti ar labāku sirds un asinsvadu veselību.
Brazīlijas rieksti satur būtiskas minerālvielas, piemēram, magniju un fosforu, kas ir būtiski kaulu un zobu uzturēšanai. To iekļaušana uzturā var veicināt kaulu veselību.
Uzmanību!
Lai gan Brazīlijas rieksti piedāvā daudz priekšrocību, mērenība ir būtiska to augstā selēna satura dēļ. Pārāk liels patēriņš īsā laika periodā var izraisīt selēna toksicitāti, ko sauc par selenozi. Selenozes simptomi ir matu izkrišana, trausli nagi, gremošanas problēmas un neiroloģiskas problēmas.
Tāpēc ir ieteicams riekstus lietot mēreni, lai gūtu labumu, neradot pārmērīgu selēna uzņemšanu.
Lietošana
Brazīlijas rieksti ir vairāk nekā tikai uzkodas; tie var būt lielisks papildinājums dažādiem ēdieniem:
Cepšana – sasmalciniet Brazīlijas riekstus līdz miltu konsistencei un izmantojiet tos kā bezglutēna alternatīvu dažādās receptēs. Tie var arī pievienot salātiem un grauzdētu dārzeņu ēdieniem kraukšķīgu tekstūru.
Riekstu sviests – pagatavo sātīgu sviestu no Brazīlijas riekstiem un piešķiriet savam rīta grauzdiņam unikālu garšu.
Sasmalciniet Brazīlijas riekstus un izmantojiet tos kā saldējuma un jogurta aromatizētāju vai kā sastāvdaļu augsta tauku satura kūkās vai enerģijas batoniņos.
Brazīlijas rieksti ir dabas dāvana, kas piedāvā daudzus ieguvumus veselībai un neierobežotas kulinārijas iespējas. Tomēr jāuzmanās, lai izvairītos no pārmērīgas selēna uzņemšanas. Baudot Brazīlijas riekstus ar mēru un radoši iekļaujot tos savā uzturā, varat izbaudīt to priekšrocības.
Ieteicamā dienas norma ir 1-3 Brazīlijas rieksti.
Avoti:
https://www.healthline.com
PIEZĪME! Šeit sniegto informāciju nevajadzētu interpretēt kā ieteikumu ārstēšanai vai cita veida veselības problēmām. Aicinām pieņemt lēmumus par personīgo veselību, izvērtējot dažādus informācijas avotus.